Rekord Polski w uprawie rzepaku – jak to osiągnęliśmy?
Krzysztof Kochański, Manager ds. Rozwoju Nowych Produktów
W dniu 9 sierpnia 2023 roku, na polu w Tuczempach na Podkarpaciu, ustanowiono nowy Rekord Polski w kategorii największy plon rzepaku ozimego z hektara. Pan Bogdan Stopyra w obecności sędziego z Biura Rekordów zebrał 6,904 tony z jednego hektara uprawy. Gospodarz zastosował technologię w ramach programu „Idę po Rekord”, co pozwoliło osiągnąć rekordowe plony.
Przygotowanie stanowiska do uprawy rzepaku
Przygotowanie stanowiska to kluczowy etap w uprawie rzepaku. Wymaga on uwzględnienia wielu czynników, takich jak właściwe nawożenie, ochrona, a także odpowiednie przygotowanie gleby.
Warto również zwrócić uwagę na dostępność składników pokarmowych przez cały okres wegetacji. Połączenie „hybrydowe” nawozów mineralnych wspólnie z mikrobiologią da nam najwięcej korzyści, ponieważ dostarczamy składniki pokarmowe, jak również uruchamiamy je z gleby. Takie połączenie pozwala na osiągnięcie bardzo wysokich plonów, a jednocześnie pozwala wprowadzić oszczędności w nawożeniu roślin.
Jesienią lub wczesną wiosną możemy zastosować produkt mikrobiologiczny BaktoKompleks zawierający 5 szczepów bakterii, który przyspiesza mineralizację resztek pożniwnych, wspomaga tworzenie próchnicy glebowej, ale również poprawia zdolność sorpcyjna gleby. Innym rozwiązaniem jest wprowadzenie produktu Bakto ProFOS, który zawiera mikroorganizmy Bacillus, w formie przetrwalników. Jest to ważna cecha, ponieważ preparat można stosować prawie w każdych warunkach i mieszać ze środkami ochrony roślin. Endospory przekształcają się w żywe bakterie, które dzięki wytwarzanym metabolitom przekształcają fosfor zapasowy (niedostępny) do formy przyswajalnej dla roślin.
Badania ścisłe przeprowadzone w 2022 roku na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu wykazały, że bakterie w czasie sezonu wegetacyjnego udostępniają dla roślin na powierzchni 1 ha: P2O5 132 kg, K2O 106 kg, N azotanowy 9,12 kg, CaO 190 kg, co potwierdza skuteczność tego rozwiązania. Oba produkty można stosować jednocześnie, aby osiągnąć jeszcze lepsze efekty.
Biostymulacja rzepaku
Częste zabiegi herbicydowe powodują zahamowanie wzrostu roślin oraz mogą powodować występowanie fitotoksyczności. Możemy ograniczyć negatywny wpływ herbicydów stosując łącznie z tymi zabiegami aminokwasy roślinne zawarte w produkcie Naturamin-WSP w dawce 0,25 kg. Pozwoli to roślinom na szybką regenerację.
Nawożenie azotem rzepaku
W czasie suszy (okres koniec kwietnia do czerwca), azot nie będzie się przemieszczał w glebie – brak wody, spowoduje, że rzepak nie będzie mógł pobierać azotu z gleby. Rozwiązaniem tego problemu jest zastosowanie produktu BlueN® w dawce 0,333 kg/ha, który wspiera odżywianie roślin azotem, zawierający unikatowe bakterie Methylobacterium symbioticum SB0023/3 T, które w odróżnieniu od innych bakterii wiążących azot, zasiedlają część nadziemną roślin. Asymilacja azotu odbywa się bezpośrednio z powietrza przez liście, przy użyciu nitrogenazy. W ten sposób bakterie Methylobacterium symbioticum SB0023/3 T „dbają” o rośliny, wewnątrz których bytują, aby były one bardziej produktywne, dostarczając azot z powietrza, niezależnie od ilości azotu dostępnego w glebie. Ilość dostarczanego azotu z powietrza wynosi około 50 kg/ha, co pozwala na racjonalizację dawek azotu stosowanych podczas ruszenia wegetacji wiosennej.
Dodatkowo bakterie w fyllosferze rośliny tworzą różowo zabarwione kolonie produkujące metylobaminę, która absorbuje światło UVA i UVB. Bakteria działa jako antyoksydant w reakcji na stres związany z promieniowaniem UV, chroniąc roślinę przed przegrzaniem.
BlueN® stosujemy w uprawie rzepaku jesienią od fazy 4 liści, natomiast wiosną po ruszeniu wegetacji przy zachowaniu warunków:
- temperatura w ciągu dnia jest powyżej 5°C,
- w nocy bezpośrednio po wykonaniu zabiegu nie będzie przymrozków.
BlueN®, można stosować razem z innymi środkami ochrony roślin wg tabeli mieszalności zawartej na stronie bluen.info.
Jakie mikroelementy na rzepak stosować?
Rzepak jest wrażliwy na niedobory boru, dlatego zalecamy produkt Cropvit BMo, który zawiera 150 g/l boru oraz 6 g/l molibdenu. Molibden będzie odpowiadał za wspomaganie procesu przemian azotowych w roślinie, co poprawi wykorzystanie tego najważniejszego składnika plonotwórczego. Nie można zapominać o standardowych mikroskładnikach wspomagających przemiany azotowe w roślinie (cynku, miedzi i manganie). Możemy je uzupełnić stosując produkt OPTI Rzepak, który zawiera najważniejsze makro i mikroelementy, a na stanowiskach o wysokim odczynie lub świeżo wapnowanych zalecamy zastosować Cropvit Premium 714, czyli koncentrat mikroelementów.
Prawidłowy rozwój rzepaku warto wspomóc rozwiązaniami biologicznymi, które są doskonałym uzupełnieniem środków ochrony roślin – działanie hybrydowe. Szczególnie polecamy produkt mikrobiologiczny Bakto G-STOP, który zawiera 2 szczepy bakterii z rodzaju Bacillus. Wspomaga on prawidłowy rozwój roślin i podnosi poziom plonowania. Bakterię zajmują przestrzeń dla rozwijania się patogenów chorobotwórczych, zasada tzw. „zajętego krzesła”. Produkt jest kompatybilny z nawozami dolistnymi oraz większością środków ochrony roślin.