Start w drodze po rekordowy plon – nawożenie rzepaku ozimego na wiosnę!
Tuż przed ruszeniem wiosennej wegetacji – w nadziei na rekordowe plony rzepaku – bardzo ważne jest startowe nawożenie. Najbardziej istotnym pierwiastkiem jest azot, który wpływa przede wszystkim na wielkość plonu, więc powinien zostać pobrany i przetworzony przez roślinę we właściwy sposób, tak aby został maksymalnie wykorzystany. Rzepak jest rośliną wymagającą w stosunku do wszystkich składników pokarmowych, jak i wrażliwą na niskie pH gleby. Produkcja 1 tony nasion wraz z odpowiednią ilością słomy wymaga: 55-70 kg N, 20-30 kg P2O5, 70-110 kg K2O, 40-60 kg Ca, 8-12 kg Mg oraz 15-20 kg S.
Po trzecie – siarka i magnez. Siarka przede wszystkim poprawia efektywność wykorzystania azotu, fosforu oraz mikroelementów. Rośliny dobrze odżywione siarką są bardziej odporne na choroby i szkodniki, poza tym wykazują większą tolerancję na inne czynniki stresowe, takie jak niska i wysoka temperatura oraz susza. Szacuje się, że niedobór 1 kg siarki ogranicza przyswajanie azotu nawet o 10 kg! Magnez natomiast wpływa na właściwy przebieg procesów fotosyntezy, pobudza rozwój systemu korzeniowego i podobnie jak siarka, wpływa na intensywność pobierania azotu. Ważne jest, aby nawożenie doglebowe tymi składnikami wykonać przed wiosennym ruszeniem wegetacji rzepaku, gdyż siarka i magnez warunkują pobranie i wykorzystanie azotu z gleby. Więc są potrzebne na samym początku po wznowieniu wegetacji. Możemy to wykonać stosując nawóz siarkowo-magnezowy: Mag Power (Mg, S) (18-38).