Stymulacja i odżywianie rzepaku kluczem do osiągania wysokich plonów!
Wiosenna kondycja rzepaku uwarunkowana jest między innym tym, co zostało zrobione jesienią tj. uprawa, siew, nawożenie doglebowe, nalistne oraz zabiegi ochrony roślin. Właściwy i zdrowy rozwój roślin praktycznie zaczyna się już w momencie przygotowywania stanowiska pod roślinę uprawną.
Dlatego też warto zadbać o to, aby mineralizacja resztek pożniwnych przebiegała prawidłowo. Nie zawsze jest to możliwe, chociażby ze względu na panujące trudne warunki pogodowe, mechaniczną degradację gleby czy brak czasu na poprawne wykonanie zabiegów agrotechnicznych. Warto pamiętać o tym, że nadmierne uwilgotnienie gleby czy czasowe deficyty wody również przyczyniają się do zaburzenia życia mikrobiologicznego oraz wpływają negatywnie na warunki wodno-powietrzne gleby. Z kolei to wszystko przyczynia się do zaburzenia procesu rozkładu resztek pożniwnych.
Wówczas warto zastosować preparat mikrobiologiczny BaktoKompleks. Produkt zawiera 5 szczepów bakterii z rodzaju Bacillus, które uzupełniają się nawzajem stwarzając odpowiednie warunki do mineralizacji resztek pożniwnych. BaktoKompleks gwarantuje szybki rozkład słomy pozwalający pozbyć się problemów z pozostałościami oraz z podeszwą płużną. Tym samym pozwala szybko odzyskać niezbędne składniki pokarmowe. Jak wiadomo dobrze funkcjonujący organizm, jakim jest gleba, plus prawidłowo przebiegający rozkład resztek pożniwnych to ograniczenie występowania procesów gnilnych i tym samym patogenów glebowych. BaktoKompleks stosujemy na ściernisko bądź na rosnącą plantację w dawce 1l/ha.
Druga połowa lutego jest okresem w którym wszyscy przygotowują się do stosowania nawozów mineralnych, w tym do nawożenia azotem. Dlatego warto przed ruszeniem wegetacji sprawdzić kondycję rzepaku. W zależności od regionu plantacje są w lepszej i gorszej kondycji. Ze względu na długą jesień mieliśmy liczne naloty insektów, które przyczyniły się między innymi do uszkodzenia systemu korzeniowego. W ostatnich latach szczególnie kłopotliwym insektem jest śmietka, która uszkadza system korzeniowy. Wpływa to na osłabienie roślin przed okresem spoczynku, a wiosną utrudnia pobieranie składników pokarmowych oraz wody. Dlatego warto pomyśleć o jak najszybszej regeneracji korzeni. Zastosowanie amonowego octanu cynku zawartego w płynnym nawozie Dynamic Cresco pozwoli pobudzić system korzeniowy do rozwoju oraz przyspieszy przemiany azotowe. Dzięki temu nastąpi szybka regeneracja plantacji rzepaku. Dynamic Cresco stosujemy wiosną po ruszeniu wegetacji w dawce 0,8 l/ha.
W tym roku szczególnie warto zwrócić uwagę na efektywne wykorzystanie azotu przez roślinę. Znaczący wpływ na to ma prawidłowe zbilansowanie składników pokarmowych zarówno makro-, jak i mikroelementów. Mówi o tym prawo Liebiga. Czynnik którego jest najmniej działa ograniczająco, a to zaś skutkuje nieprawidłowym wykorzystaniem między innymi azotu. Dlatego też, zanim ruszy wegetacja, warto zastanowić się nad dobraniem odpowiednio zbilansowanego nawozu nalistnego, który zabezpieczy roślinę we wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Odpowiedzią na te potrzeby są produkty z gamy OPTI, zawierające makro- i mikroelementy. Odpowiednio dobrany skład umożliwia bezpieczne ich stosowanie od ruszenia wegetacji do fazy zielonego pąka w dawce 2-4 kg/ha. Wśród mikroelementów dla rzepaku szczególne istotne są bor i molibden. Rzepak jest rośliną borolubną, dlatego warto zwrócić uwagę na płynny nawóz nalistny Cropvit BMo. Produkt ten zawiera w swoim składzie wysoką koncentrację boru oraz molibdenu. Składniki te biorą udział produkcji i żywotności pyłku co przedkłada się na plon. Cropvit BMo stosujemy po ruszeniu wegetacji oraz w fazie zielonego pąka w dawce 1-1,5l/ha.
Kolejnym ważnym składnikiem pokarmowym jest wapń. Niedobór tego pierwiastka prowadzi do słabszego kwitnienia rzepaku, gorszego zawiązywania łuszczyn, zwłaszcza na pędzie głównym. Dodatkowo zwiększa się podatność rzepaku na choroby grzybowe. Ze względu na duże ryzyko wystąpienia deficytu wody, przymrozków oraz małą ruchliwość wapnia, wskazane jest podawać go nalistnie. Odpowiedzą na te potrzeby jest Nano Active oraz Nano Active Forte. Nawozy te zawierają w swoim składzie wapń, magnez oraz mikroelementy. Przy produkcji tego nawozu wykorzystywana jest nanotechnologia. Pozwala ona uzyskać nanocząsteczki, które wyróżnia duża porowatość powierzchni umożliwiająca energetyczne naładowanie składników nawozu. Dzięki tym właściwościom i minimalnej wielkości cząsteczek, Nano Active szybko i skutecznie dostarcza roślinie znacznie więcej substancji pokarmowych niż tradycyjnie formułowane nawozy nalistne.
W okresie wegetacji mogą wystąpić różnego rodzaju zagrożenia takie jak gwałtowne wahania temperatury, przymrozki wiosenne, deficyt wody, które powodują stres u roślin. Przyczyni się to do zaburzenia procesów fizjologicznych i w efekcie ograniczenia plonu. Możemy zawczasu podjąć działa ograniczające skutki stosując Naturamin-WSP. Produkt zawiera 80% wolnych aminokwasów. Najważniejsze z nich to: seryna – prekursor glicyny-betainy (najskuteczniejszej substancji antystresowej w roślinie) oraz prolina – zapobiegająca denaturacji i stresom wodnym. Naturamin-WSP stosujemy w całym okresie wegetacji w zależności od potrzeb oraz panujących warunków w dawce 300-500 g/ha.
Oprócz prawidłowego nawożenia i stymulowania rozwoju rzepaku ważną kwestią jest zdrowie roślin. Rzepak jest narażony na liczne choroby i patogeny. Dodatkowo występuje często w zmianowaniu co potęguje ich nasilenie. Warto zwrócić uwagę iż, na rynku są produkty niechemiczne wspierające zdrowy rozwój roślin. Szczególnie polecamy zastosować preparat mikrobiologiczny Bakto G-Stop, który zawiera dwa szczepy bakterii z grupy Bacillus, które wykazują działanie fungistatyczne. Bakterie te poprzez zasiedlenie liści tworzą barierę mikrobiologiczną, ograniczającą rozwój patogenów grzybowych, a ich metabolity wykazują działanie antagonistyczne na sprawców wielu chorób rzepaku. Produkt stosuje się od ruszenia wegetacji do kwitnienia w dawce 0,5-1,0l/ha. Produkt można stosować solo lub łączyć ze standardowymi fungicydami.
W czasie wegetacji ważne jest obserwowanie roślin i reagowanie stosownie do sytuacji i panujących warunków. Przed ruszeniem wegetacji dobrze jest rozeznać się w rynku, co proponują nam producenci, aby móc działania podejmować szybko i dzięki temu ograniczać straty plonu.