Wczesna wiosenna ochrona przed patogenami zbóż

prof. dr hab. Marek Korbas, dr inż. Jakub Danielewicz, Zakład Mykologii IOR-PIB w Poznaniu

Wiosna to czas kluczowych decyzji!

Najgroźniejsze choroby grzybowe zbóż

W czasie, kiedy po okresie spoczynku rozpoczyna się powoli i stopniowo wegetacja roślin różnorodne grzyby chorobotwórcze kontynuują swoje porażanie. Są też wśród nich takie, które z różnych powodów (uszkodzenia przez liście organiczne i nieorganiczne) znajdują bramy wejścia do tkanek, aby powodować proces chorobowy. Wiele czynników patrząc od strony grzybów chorobotwórczych i rośliny, która jest infekowana, decyduje o tym, jaka choroba dominuje w uprawie. Mamy tutaj na myśli agresywność sprawcy choroby i podatność uprawianej odmiany na porażenie. Nie bez znaczenia jest to, jaki gatunek zboża jest rozpatrywany. Inne grzyby porażają poszczególne gatunki.

Najwyraźniejsze różnice można zauważyć w odniesieniu do jęczmienia. Niektóre grzyby porażają jednocześnie różne gatunki zbóż. Mamy tu na uwadze sprawców takich chorób jak:

  • mączniak prawdziwy zbóż i traw – Blumeria graminis (wszystkie gatunki zbóż); 
mączniak prawdziwy
mączniak prawdziwy
mączniak prawdziwy
Mączniak prawdziwy
  • rdza brunatna – Puccinia recondita (pszenica, pszenżyto, żyto);
  • podobnie rdza żółta – Puccinia striiformis, czy 
  • brunatna plamistość liści – Drechslera tritici-repentis -DTR i
  • septorioza plew – Stagonospora nodorum.
septorioza plew
septorioza plew
septorioza plew
Septorioza

Tylko jęczmień porażają sprawcy:

  • plamistości siatkowej – Drechslera teres;
plamistość siatkowa jęczmienia
plamistość siatkowa jęczmienia
plamistość siatkowa jęczmienia
Plamistość siatkowa jęczmienia
  • rdzy jęczmienia – Puccinia hordei,
a głównie pszenicę, sprawca
  • paskowanej septoriozy liści – Zymoseptoria tritici.
Można powiedzieć, że uniwersalnymi sprawcami chorób są gatunki grzybów porażających korzenie i podstawę źdźbła i powodujące dużą grupę chorób, którą nazywamy fuzariozami w tym fuzariozę liści i fuzariozę kłosów. Cały opisany bagaż niosą rośliny, masy powietrza i gleba. Uaktywniają się one już wczesną wiosną na roślinach już rozkrzewionych lub które się dokrzewiają.

Ochrona fungicydowa pszenicy ozimej

Gdy podejmuje się decyzje o wykonaniu zabiegu z użyciem fungicydu, trzeba zastanowić się, jaką strategię wyboru substancji czynnych budujących środek grzybobójczy wybrać. Wiadomo, że w tym czasie nie można z powodu braku szans na uzyskanie wysokiej skuteczności zwalczania użyć dowolnej substancji czynnej, czyli dowolnego fungicydu na zboża. Główną przeszkodą jest temperatura, która panuje w tym czasie w przebiegu dobowym. Umożliwia ona wzrost i funkcjonowanie roślin i sprawców chorób, które już w temperaturze +6°C rozpoczynają swój dalszy wzrost, ale ta temperatura w przypadku wielu substancji czynnych nie jest wystarczająca do skutecznego działania fungicydu na zboża. Najczęściej takiej skuteczności należy się spodziewać, gdy fungicyd działa w temperaturze +10°C i wyżej. Nie oznacza to, że nie istnieje możliwość  zapobiegania występowania i zwalczania grzybów wywołujących choroby w tym czasie. Przykładowo do zabiegów w tym czasie nadają się substancje czynne działające powierzchniowo lub wgłębnie chroniące organy asymilacyjne (liście pochwy liściowej) przed porażeniem przez zarodniki lub grzybnie patogena. Przydatna tu może być substancja czynna o nazwie azoksystrobina należąca do grupy chemicznej strobiluryn i oczywiście inne substancje czynne z tej grupy.  

Jaki fungicyd na zboża wybrać?

Wiadomo, iż w dzień, gdy jest słonecznie, temperatura powietrza rośnie i to znacznie, bo do kilkunastu stopni i więcej. W tej temperaturze działają już triazole, które szybko przemieszczają się w tym czasie w sokach roślin, dzięki czemu w krótkim czasie zabijają grzybnie sprawcy choroby, uzdrawiając porażone rośliny. Sensowne jest w tym czasie stosowanie fungicydu zawierającego dwie substancje czynne. Jedna to np. azoksystrobina o działaniu powierzchniowo wgłębnym, a druga substancja czynna np. protiokonazol (lub inny triazoltebukonazol, difenokonazol itp.). Te substancje skutecznie chronią rośliny przed wieloma (wymienionymi wcześniej) sprawcami chorób. Wpisują się w realizację strategii antyodpornościowej, bo ich działanie opiera się na odmiennych mechanizmach zwalczania grzybów. W połączeniu nieuzależnione są od wahań temperatur. Warto jednak pamiętać, że stosuje się je na podstawie występowania zagrożenia wyznaczonego przez wielkość progu szkodliwości lub podanego przez wskazanie systemu wspomagania decyzji.

Odbieraj bezpłatne rekomendacje ekspertów dotyczące Twojej uprawy!

Dołącz do Nas:

Zapisz się już dziś i razem z Nami zbieraj rekordowe plony!