Weryfikacja skuteczności zaprawiania zbóż w warunkach gospodarstwa wielkopowierzchniowego

dr Andrzej Brachaczek, Dyrektor ds. Badań i Rozwoju, Innvigo

Ze względu na zmiany klimatyczne istnieje realna potrzeba użycia skutecznych zapraw o wydłużonym działaniu. Rosnąca presja infekcyjna wymaga zmian w podejściu do najprostszego i najtańszego sposobu ochrony roślin –  zmian w podejściu do zabezpieczania plantacji zaprawami. Patogenami wykorzystującymi niszę biologiczną jesienią są głównie te pochodzenia fuzaryjnego. Część zapraw wykazuje ograniczenia w skuteczności wobec tego skomplikowanego zagrożenia, dlatego Plantatorzy poszukujący innowacji w prowadzeniu upraw już stosują nowe rozwiązania. Do tej pory nie było jednak merytorycznego potwierdzenia ich skuteczności w oparciu o badania. Choć skuteczność stosowania zapraw i pozytywny wpływ na ekonomikę prowadzenia plantacji potwierdzili w opiniach sami rolnicy, to wykonanie testu w warunkach funkcjonowania gospodarstwa było konieczne, aby zmaksymalizować skuteczność rekomendacji dla Plantatorów.

- wsz1
Fot. dr Andrzej Brachaczek

Jakie zaprawy do zboża wykorzystano w teście? 

Do testów przyjęto zaprawy pochodzenia syntetycznego – chemiczne, ale również pochodzenia biologicznego. Oprócz tego w zestawie znalazła się zaprawa o działaniu fitosanitarnym nienależąca do środków typu BIO.

- wsz2
Fot. dr Andrzej Brachaczek

Jaka była technologia zaprawiania zboża? 

Materiał stanowiła jednorodna partia odmiany pszenicy Plejada. Zaprawiano 1 tonę materiału siewnego dla każdej kombinacji. Proces zaprawiania zbóż odbył się, wykorzystując zaprawiarkę dostępną w Gospodarstwie: REDŁO, rok prod. 1991, typ: N241. Dawki środka  do zaprawiania zboża, ilości wody były takie, jak rekomendował dostawca każdego z nich.

Czym różniły się poszczególne partie zaprawionego materiału?

Poszczególne partie nasion pszenicy różniły się wizualnie pigmentem, stopniem pokrycia. Niektóre partie materiału siewnego nie zmieniły koloru (biologiczne). Inne partie materiału siewnego przyjęły kolor od bladoczerwonego, intensywnie bordowego, poprzez nasycony kolor zielony do koloru brudno brunatnego.

Czy w trakcie procesu zaprawiania zaobserwowano różnice lub dokonano istotnych obserwacji?

Doświadczenie wykonano na jednorodnym polu bez zmienności glebowych. Każda kombinacja została zasiana na powierzchni około 3 hektarów, została wyraźnie oddzielona ścieżką o szerokości około 80 cm i oznaczona.

- wsz3
Fot. dr Andrzej Brachaczek

Czy we wczesnych fazach rozwojowych zaobserwowano jakiekolwiek różnice?

Obserwacje procesu kiełkowania i wczesnych faz rozwojowych wykazały zaskakująco duże różnice. Rośliny na poszczególnych kombinacjach różniły się między sobą wigorem, intensywnością koloru, a nawet lekkimi chlorozami.

- wsz4
Fot. dr Andrzej Brachaczek

W jaki sposób zweryfikowano skuteczność zaprawiania zbóż?

Pobrany z big-bag`ów materiał siewny pszenicy, po okresie przechowywania, został dostarczony do Zakładu Genetyki Patogenów i Odporności Roślin w Instytucie Genetyki Roślin PAN. Tam zostały przeprowadzone badania mikrobiologiczne na szalkach Petriego, których celem było określenie poziomu wyhamowania aktywności i wzrostu patogenów, które zasiedlały materiał siewny.

- wsz5
Stan materiału niezaprawionego. Fot. dr Andrzej Brachaczek

Jakie wnioski płyną z testów mikrobiologicznych?

Ogólna, średnia skuteczność zaprawiana w warunkach gospodarczych była w zakresie od 3% do 100% inhibicji wzrostu patogenów. Działanie niektórych środków biologicznych w warunkach praktycznych jest porównywalne do działań środków syntetycznych. Działanie środków biologicznych zawierało się w bardzo szerokim przedziale ogólnej skuteczności od 3% do 100%. Działanie środków syntetycznych zawarło się w stabilnym bardzo wysokim przedziale od 98% do 100% inhibicji wzrostu patogenów.

- wsz6
Inhibicja wzrostu patogenów odnasiennych w materiale siewnym pochodzącym z gospodarstwa wielkopowierzchniowego. Fot. dr Andrzej Brachaczek

Wyniki analizy skuteczności hamowania wzrostu patogenów wybranych produktów

Zaprawa

Dawka

Średnia skuteczność inhibicji wzrostu

materiał niezaprawiony

x

porażenie od średniego do wysokiego

Flutrix 050 FS

2,0 l/t nasion

99,8%

Flutrix 050 FS + fluksapyroksad 333 FS

2,0 l/t nasion + 1,0 l/t nasion

100,0%

Madron 50 FS

1,0 l/t nasion

98,0%

Bakto G-STOP

3,0 l/t nasion

98,4%

- wsz7
Inhibicja wzrostu patogenów z materiału siewnego zaprawionego Madron 50 FS w porównaniu do materiału niezaprawionego. Fot. dr Andrzej Brachaczek
- wsz8
Inhibicja wzrostu patogenów z materiału siewnego zaprawionego Flutrix 050 FS w porównaniu do materiału niezaprawionego. Fot. dr Andrzej Brachaczek
- wsz9
Inhibicja wzrostu patogenów z materiału siewnego zaprawionego Flutrix 050 FS + fluksapyroksad 333 FS w porównaniu do materiału niezaprawionego. Fot. dr Andrzej Brachaczek
- wsz10
Inhibicja wzrostu patogenów z materiału siewnego zaprawionego Bakto G-STOP w porównaniu do materiału niezaprawionego. Fot. dr Andrzej Brachaczek
- wsz11
- wsz12
- wsz13
Fot. dr Andrzej Brachaczek

Podsumowanie

Zaprawianie zboża jest ważnym krokiem w ochronie roślin. Zaprawy do zboża działają, zanim  młode rośliny pojawią się nad powierzchnią gleby, co zwiększa zdrowotność roślin i realnie wpływa na ograniczenie rozwoju patogenów. Wysoką skutecznością wykazały się zarówno zaprawy chemiczne, w tym Madron 50 FS i Flutrix 050 FS, jak i produkt biologiczny Bakto G-STOP

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu.
Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.

Odbieraj bezpłatne rekomendacje ekspertów dotyczące Twojej uprawy!

Dołącz do Nas:

Zapisz się już dziś i razem z Nami zbieraj rekordowe plony!